PITI ALKAA IMUROIMAAN

ja vessan pesukin jäi kun alkoi ketuttamaan. Hansin kanssa kirjamyynnistä kirjoitellessa tajusin ettei ainoa sarjakuviin erikoistunut kotimainen julkaisu Sarjainfo ole esittänyt sivuillaan arvioita Daada-julkaisuista pitkään aikaan. Itseasiassa kolmeen vuoteen (tarkistin)! Edellisin arvio on Black Peider-kirjasta. Kymmenen viimeisintä julkaisua ovat jääneet täysin huomiotta. Vaikea sulattaa ilman minkäänlaista kitkeryyttä vaikka pakkohan se on. Ehkä tässä ollaan vain jääty muiden mielenkiintoisempien sarjakuvien jalkoihin (tarjonta on ollut viime vuosina valtaisaa) ja on vain nieltävä oma ylpeys. En siinä tietenkään täysin onnistu kun kirjoitan tämän kaiken tänne blogiin.

12 thoughts on “PITI ALKAA IMUROIMAAN

 1. Mulle saa lähettää Daadan pienlehtiä arvioitavaksi, osoitehan löytyy sieltä infon arvostelupalstalta. Kerään lehtiä festareilta mutta kierrän yleensä lähinnä pienlehtipuolen, kun ajattelen, että omakustantajilla on suurempi kynnys lähettää lehtiä postissa kuin kokeneemmilla kustantajilla, ja kun niistäkin lehdistä tulee jo melkoiset kasat kotiin kannettavaksi ja arvioitavaksi. Postissa lähetetyt nostan yleensä kasan päällimmäiseksi, eli pääsevät mahdollisesti jo seuraavaan numeroon eivätkä jää jonoon jumimaan.

  Vai oletko lähettänyt lehtiä arvioitavaksi johonkin toiseen osoitteeseen, eivätkä ole päätyneet minulle asti?

 2. Kaikkia Daadajulkaisuja on annettu (tai myyty) useammalle Sarjainfoon kirjoittavalle henkilölle. Lehdet ei ihan heti lopu joten voin lähettää sinullekin. Tässä on taas varmaan se turha ylpeysjuttu. Julkaisuja on pienlehtipuolella arvosteltu viimeksi varmaan 90-luvulla ja maininta siellä tuntuu takapakilta (arvostelut ovat kevyempiä muutaman sanan luonnehdintoja). Mutta pieniähän nuo viimeisimmät julkaisut ovat pää-asiassa olleet.

 3. No, pakko ei toki ole pienlehtipuolelle lähettää, jos ei tunnu oikealta paikalta. Vähän ongelmallista tämä rajanveto joissakin tapauksissa. Kuuluvatko oikeiden kustantajien pienet lehdet tai toisaalta omakustantajien albumimittaiset tarinat pienlehti- vai albumipuolelle.

 4. On kyllä eri asia, onko lehden julkaissut 15-vuotias kuvataidekurssilainen vai vanhempi, kokenut sarjakuvapiirtäjä. Olen yleensä ottanut tämän huomioon arvosteluissakin – jälkimmäisestä pystyy sanomaan ehkä jotain syvällisempääkin. Toki tila on rajallinen ja arvosteltavaa riittää muutenkin, niin pienlehtiä kuin albumeitakin. Joten jos pienlehtipuolen arvostelu tuntuu tosiaan arvonalennukselta niin kannattaa varmaan itse olla aktiivisesti tökkimässä albumipuolen vastaavaa (Hännistä) ja kysellä Daada-arvioiden perään.

 5. Turhaa ylpeyttä, kuten sanoin. Pienlehdille oikea paikka on pienlehtipalsta.

  Mikon 16-vuotiaana tekemä Slaagi on kyllä minusta selkeästi kovempi kuin muutamat vanhemmilta ja palkituilta artisteilta viime aikoina julkaistut lehtimuotoiset julkaisut. Että ei se ikä ja koulutus aina takaa parempaa lopputulosta.

 6. Hänninen kahmii sinulta aina Daadan uutuudet kassiinsa festivaaleilla ilmaiseksi. Onko ollut juttua yhdestäkään julkaisustasi viime aikoina edustamissaan julkaisuissa? Sarjainfo, Aamulehti, KirjaIn yms. Luulisi ainakin Ufoja Lahdessa-sarjan ylittävän kritiikkikynnyksen. Jos ei ylitä niin onpa MOUKKA!

 7. Hans, Hans… Ei kukaan ole mitään kahminut. Kyllä minä olen julkaisut antanut ja joskus melkeimpä tyrkyttänyt. Loppujen lopuksi arvostelukappaleita ei mene paljoa. Ainakaan Daadan julkaisuista. Joko aiheesta kirjoittavien määrä on viime vuosina laskenut tai sitten minusta on tullut laiskempi hoitamaan markkinointia.

 8. Se tässä tavallaan just huolestuttaa että samat tyypit kirjoittaa lähes kaikkiin lehtiin. Yhden käden sormilla lasketaan ne kriitikot jotka päättävät mitkä julkaisut nostetaan Suomen mediassa esiin ja mitkä ei. Näille sit kustantajat yrittävät olla mieliksi ja anelevat kritiikkialmuja polvillaan. Fuck that shit!

 9. Jotenkin luulen että sinulla ei olisi mitään sitä vastaan että sinulta aneltaisiin kirjoja polvillaan ja oltaisiin mieliksi. Mutta mutta. Monta lupaavaa pätevää piirtäjää tiedän mutta lahjakkaita toimittajanalkuja/kriitikoita en. Ehkä en ole kuitenkaan oikea henkilö arvioimaan tilannetta.

 10. Eniten toivoisin että jostain aivan skenen ulkopuolelta tulisi tyyppi jolla olisi asiantuntemusta ja näkemystä ja lennokas tapa sanailla asioista. Joka näyttäisi kaikille närhen munat ja pistäisi tuulemaan. Suomalaisen sarjakuvajournalismin tärkeimmät kirjoittajat ovat niin syvällä näissä pienissä piireissä että henkilötason skismoilta ja suosimiselta ei voi välttyä. Pitäisi tehdä niin kuin edesmennyt Seppo Heikinheimo että kavereiden teoksista ei kirjoiteta ja kritiikin kohteiden kanssa ei veljeillä.

  Itse pidän eniten sellaisista kritiikeistä (positiivisista tai negatiivisista) jotka on kirjoittanut joku josta tiedän ettei hänellä ole henkilötasolla mielipiteitä jotka vaikuttavat esitettyihin mielipiteisiin. Tämä on aika harvinaista huvia. Ovat yleensä huonosti kirjoitettuja juttuja mutta sentään esitetty mielipide on aito.

  Toisaalta palkka lienee kaikessa sarjakuvakirjoittelussa niin huonoa että ammattilaiset tekevät juttunsa hätäisesti. Mutta hätäisesti tekevät myös amatöörit. Sarjakuvaportaali Kvaak on runsaudensarvi huonosti kirjoitettuja ja perusteltuja kritiikkejä joista näkee että arvosteltava teos on luettu niukin naukin yhteen kertaan ja sen kummemmin sulattelematta on kirjoitettu kritiikki jota on maustettu samaiselta foorumilta löydetyillä muiden esittämillä mielipiteillä ja hakukoneen löytämillä tiedonmuruilla.

  Ei pitäisi valittaa, mutta valittamiseksihan tämä meni.

 11. ”Eniten toivoisin että jostain aivan skenen ulkopuolelta tulisi tyyppi jolla olisi asiantuntemusta ja näkemystä ja lennokas tapa sanailla asioista. Joka näyttäisi kaikille närhen munat ja pistäisi tuulemaan.”

  Kuulostaa eräältä Kristiina Anderssonilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s