UFOJA LAHDESSA 4

Nyt se on viimeinkin valmis ja ulkona maailmalla. Tai ainakin melkein. Pitää vielä hioa koko sarjaa ulkomaan julkaisuja varten mutta periaatteessa valmista on. Melkein kuusi vuotta siihen meni. Sitä miettii että miten Ufoihin on voinut mennä niin kauan? Johonkin muuhun sen ajan on pakko olla mennyt. Ei Ufot niin suuri projekti ole ollut (vaikka sivuja kertyikin yhteensä noin 250). Ei vain tule mieleen mitään. Kai se aika on sitten mennyt elämiseen. Mikä ei ole ollenkaan huono vaihtoehto.

Kuten kuvasta näkyy, painon kanssa ei selvitty tälläkään kertaa ongelmitta, mikä on aika uskomatonta koska kyseessä on kuitenkin peruspainotyö. Todella turhauttavaa! Parilla sivulla painomuste on levinnyt  ja lehti on hiukan pienempi kuin kaksi edellistä numeroa mutta en viitannut noihin vaan omassa laatikossa oleviin vihreisiin ufo-kerhosivuihin. Kerhosivut tulivat painosta erikseen! Ne eivät siis ole kiinni lehdessä! En jaksanut enää alkaa vääntämään ja annoin asian olla. Minä luovutan! Painot. Te voititte. Enää en odota teiltä mitään. Saatte tehdä painotyöt tästä lähtien ihan niin kuin teitä huvittaa. Ei väliä. Ymmärrän nyt (viimein) ettei teillä ole minkäänlaista ammattiylpeyttä. Te teette vain työnne eikä laadulla ole merkitystä tai sillä saako asiakas sitä mitä on tilannut.


Mainokset

8 thoughts on “UFOJA LAHDESSA 4

  1. Tajusin juuri että graafisen suunnittelijan tai vastaavan painojen kanssa asioivan kirja-alan ammattilaisen ammattitaitoon vuonna 2011 kuuluu olennaisesti painojen vaillinaisen osaamisen ymmärtäminen ja ongelmien onnistunut kiertäminen. Joitakin vuosikymmeniä sitten painossa tehtiin kaikki asiakkaan ohjeita noudattaen. Ladottiin, reprottiin, aseteltiin. Painaminen oli suhteessa paljon kalliimpaa, mutta siellä oli myös ammattimiehet töissä, käsityötaito ja ammattiylpeys kuuluivat hintaan. Sitten yleistyi tietokonetaitto ja pian kuka tahansa konttirirouva pystyi toteuttamaan omaa graafista ideaansa suunnittelemalla itse omat julkaisunsa vaikkapa tekstinkäsittelyohjelmalla. Jossain vaiheessa hintoja alettiin laskea ja jostakin on pitänyt tinkiä. Ammattitaidosta/ylpeydestä, kunnolla ajan kanssa tekemisestä ja muista painotekniseen laatuun liittyvistä asioista. Koneet sylkee valmiita painoarkkeja ennätysvauhdilla mutta laatu kärsii. Graafisen alan ammattilainen vuonna 2011 ymmärtää tämän ja ymmärtää mitä tulee menemään pieleen. Hän ennakoi virheet, tekee sellaisen painotuotteen että se pelaa nykyisen painotekniikan vahvuuksilla eikä heikkouksilla. Ei kaihoile menneeseen ja haikaile vanhan ajan jämäköitä kirjoja ja virheetöntä kansifoliota. Koko ajan ilmestyy kirjakauppoihin hienosti tehtyjä, virheettömiä kirjoja jotka on ihan Suomessa painettu. Kyse ei ole poikkeuksesta joka vahvistaa säännön, vaan modernista osaamisesta käsityötaidollisesti alati heikkenevässä maailmankaikkeudessa.

  2. Olisi kai pitänyt mennä painoon mitan kanssa silloin kun lehti painettiin/leikattiin että olisi tullut varmasti saman kokoinen kuin painoon toimitettu tiedosto. Sama konsti eli olla paikalla itse valvomassa ja neuvomassa kädestä pitäen olisi sitten ollut oikea tapa toimia irrallisen ufo-kerholiitteen tapauksessakin koska kirjalliset/suulliset ohjeet eikä mallikappaleet edellisistä numeroista antaneet tarpeeksi vihjettä työntekijälle siitä mitä pitäisi tehdä.

    Tulee mieleen kun kävin Lahden Foto-Riihelässä teettämässä kuvia. Vein muistitikulla paikalle valmiit tiedostot ja pyysin kuvat teetettynä yhdensuhdeyhteen ja painotin että kuvia ei saa suurentaa tai pienentää. Kuvat vastaanottanut alan ammattilainen vastasi tylyyn äänensävyyn että hehän ei kuvia venyttele. Kun noudin valmiit valokuvat, niistä ei ollut yksikään sen kokoinen kuin piti. Jopa samoista kuvista oli saatu erikokoisia versioita. Huomautin asiasta. Minua palvellut keski-ikäinen nainen ei suostunut myöntämään virhettään. Eihän sellaista kuin yhdensuhdeyhteen ole olemassakaan! Kuvat aukeavat tietokoneen ruudulla sattumanvaraisessa koossa! Joku kuva voi aueta ruudulla isossa koossa ja toinen pienessä! Yritin selittää että image size kohdasta näkee kuvan oikean koon mutta ei. Virhettä ei ollut tapahtunut. Kyllä asiakas oli tällä kertaa väärässä. Oli viimeinen kerta kun asioin kyseisessä liikkeessä.

    Näitä kommentteja on muuten aika ärsyttävä lukea tuota taustaa vasten. Saisi tulla harmaa palkki näidenkin alle.

  3. Tuosta Sampon kommentista vielä. Oli tarkoitus että sarja selkenee rakenteellisesti lopussa. Alussa piti olla sekavaa ja sattua ja tapahtua kaikenlaista epämääräistä. En tiedä muista mutta ainakin minun elämä on ollut sellaista. On ollut vaikea hahmottaa omaa elämää kunnes sitten tapahtui jotain sellaista mikä pysäytti ja pakotti asettamaan asiat tärkeysjärjestykseen ja näki selkeämmin mistä elämässä on oikein kyse. Ufoja tehdessä en tehnyt yhtä numeroa kerrallaan vaan rakensin koko ajan kokonaisuutta. Jos lukee yhteen putkeen koko satsin, voi ehkä paremmin arvioida miten olen onnistunut. Toivoisin että ufot eivät jääneet vain kokoelmaksi pikkutarinoita.

  4. Ärsyttävää on lukea taustaa vasten tai jopa mahdotonta. Itse valitsin hiirellä koko tekstin niin sinne tekstin taakse tulee silloin erivärinen tausta, helpotti lukemista.

  5. Pitää kyllä Ufojen osalta pyörtää puheitani sen verran että lehden neljässä numerossa on mennyt painoteknisesti niin pöyristyttäviä juttuja pieleen että ei riitä että ymmärtää painotekniikasta ja sen rajallisuudesta vaan pitäisi olla meedio ennustaakseen mitä milloinkin tapahtuu sillä niin mielikuvituksekasta on ollut painon säätäminen kautta linjan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s