GALACTICA

Yksi lapsuuteni vaikuttavimmista ja voimakkaimmista kokemuksista oli televisiosarja Taisteluplaneetta Galactica. Galactica tarjosi 80-luvun alussa ylivertaista televisioviihdettä. Galactica oli osa arkea. Sitä leikittiin naapurin lasten kanssa metsässä ja ajettiin bussilla Kotkan keskustaan katsomaan jaksoja EKA(?)-marketin elektroniikkaosastolle. Siellä näytettiin jaksoja uusintana videolta. Videot oli silloin uusi juttu ja kyse oli varmaankin jokinlaisesta myynninedistämisestä. Joskus osasto saattoi olla tupaten täynnä väkeä. Vain katsomassa esitettäviä videoita. Jälkeenpäin ajatellen toiminta ei varmaankaan ollut laillista. Joka tapauksessa Galactica sytytti minuun elinikäisen innostuksen (rakkauden) scifiin.

Joitakin vuosia sitten Nelonen alkoi esittää Galacticasta tehtyä uutta sarjaa. Olin skeptinen. Olin sata varma että sarja on täyttä skeidaa. En kuitenkaan voinut jättää ensimmäistä jaksoa katsomatta koska kyseessä oli Galactica, lapsuuteni tärkein televisiosarja. Katsoin ensimmäisen osan ja olin yllätyksekseni tyytyväinen katsoja. Sarjaa ei oltu pilattu. Se oli täysin erilainen mutta sitä ei oltu pilattu. Katsoin seuraavankin osan ja sitä seuraavan ja nyt olen katsonut koko sarjan. Nelonenhan jätti sarjan esittämisen kesken ja kaksi viimeistä kautta on ollut nähtävissä vain hankkimalla dvd-boxit.

Galactica iskee puun takaa. Sarja kasvaa ja kehittyy jakso jaksolta. En osannut odottaa että uusi Galactica on kokemuksena yhtä voimallinen kuin lapsuuden Galactica. Varsinkin kun hiukan varttuneempana asioita ei enää koe niin vahvasti. Sarjassa ei ole juurikaan huumoria ja se on ajoittain todella ahdistava mutta silti sitä on nautinto seurata. On paljon toimintaa mutta on myös seesteisiä jaksoja ja tunnelmia luodaan kiireettömästi ajan kanssa. Dvd-levyn takakannesta luettuna Galactica kertoo ihmiskunnan selviytymistaistelusta robottikansa Cyloneja vastaan ja yrityksestä löytää uusi koti, planeetta Maa. Minusta sarja ennemminkin pohtii ja kuvaa sitä mitä elämä lopulta kaikessa yksinkertaisuudessaan on. Minusta sarja kertoo ystävyydestä, rakkaudesta, luopumisesta, kaiken katoavaisuudesta ja elämän jatkumisesta. Hyväksymisestä.

Voisi kuvitella että sarjasta jää jotain käteen vaikka ei olisikaan scifin ystävä. Uusi Galactica on yksi parhaista televisiosarjoista ikinä. Hieno katselukokemus.


Mainokset

5 thoughts on “GALACTICA

 1. Ekassa tuli hengailtua aikoinaan lähinnä pienoismallihyllyllä. Galacticassa oli parasta (kun katsoin sitä pienenä) se robottikarhu. Uudessa versiossa sitä ei ollut. Siksi en pitänyt uudesta sarjasta.

  • Pienestä oli katselunautinto kiinni. Minusta oli ihan looginen valinta jättää robottikarhukoira pois vaikka se olikin söpö. Jos robotit lahtaavat joukolla ihmisiä niin tuskin niitä annetaan lapsille leikkikaluiksi.

   Oletko nähnyt koko sarjan?

 2. Uusi Galactica on kuin kuvattaisi eduskuntaa avaruus taustallakuvalla.
  Täyttä jätettä vanhaan kunnon Galactigaan nähden. Uudessa Galacticassa vaan höpötellään, puhutaan jaksosta jaksoon politiikkaa. Miksi kaikki hävittäjätkin, sekä cylonit on pitänyt muuttaa?
  Taistelua cyloneita vastaan uudessa sitten taas ei ole lainkaan, täyttä jätettä orginaaliin nähden.
  Harmi, ettei vanhaa kunnon Galacticaa saa dvd boxina, jossa on Suomi tekstit, sellaista boxia ei ole tehty lainkaan.

 3. Hmmm. Tästä on pitkä aika kun olen originaalisarjaa katsonut mutta eikö se ollut suunnattu ennemminkin lapsille ja nuorille? Telkustakin tuli parhaaseen katseluaikaan. Uusi sarja tulee joskus yöllä eikä ihan pienimmät pääse sitä katsomaan. Alkuperäiset cylonit ja kaikki muukin design ovat rautaa mutta sisältöpuolella taidetaan jäädä jälkeen. Tappeluiden määriä vertaamalla en itse arvota seuraamiani televisiosarjoja.

  Toivottavasti sellainen vanha kunnon Galactica-boxi on tulossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s